Amethist is een soort kwarts. Het is een van de meest kostbare en waardevolle halfedelstenen. Het eerste geregistreerde gebruik van amethist was in 2700 v.Chr. in Egypte en later werd het populair onder Griekse en Romeinse koningshuizen. Men geloofde dat amethist genezende krachten had, die intoxicatie bij het drinken van wijn konden voorkomen. De oude Grieken gebruikten amethist ook als edelsteen voor het maken van sieraden vanwege zijn prachtige paarse kleur die liefde, vrede en moed symboliseert.

Amethist is de geboortesteen voor de maand februari.

  • Amethist is de geboortesteen van de maand februari.
  • De amethiststeen wordt geassocieerd met het dierenriemteken Vissen, en men gelooft dat het dragen van amethist kan helpen bij het verminderen van angst, stress en slapeloosheid.
  • Amethist wordt al sinds de oudheid gebruikt om kwade gedachten te verdrijven, spiritualiteit te versterken en geluk te brengen.

Het woord amethist komt uit het Grieks en betekent “zonder dronkenschap” en men gelooft dat amethist iemand beschermt tegen gif.

Het woord amethist komt uit het Grieks en betekent “zonder bedwelming” en men gelooft dat amethist een persoon beschermt tegen gif. In de oudheid geloofde men dat amethist iemand beschermde tegen vergif. Amethist werd gebruikt als talisman om boze geesten en slechte dromen af te weren.

De oude Grieken gebruikten amethist en maakten er drinkvaten van in de overtuiging dat het dronkenschap zou voorkomen.

amethist edelsteenAmethist, een variëteit van kwarts, wordt beschouwd als een van de kostbaarste edelstenen ter wereld. Amethist wordt vaak gebruikt voor het maken van sieraden en siervoorwerpen zoals vazen of beeldhouwwerken.

De oude Grieken gebruikten amethist en maakten er drinkvaten van in de overtuiging dat het dronkenschap zou voorkomen. Men dacht ook dat amethisten bescherming boden tegen gif en de pest. In feite geloofden veel oude beschavingen dat het dragen van een amethiststeen op iemands lichaam hen zou beschermen tegen demonen en boze geesten!

Amethist werd ook verondersteld een aantal kwalen te kunnen genezen: het werd gebruikt als een tegengif voor schorpioenensteken; als je ’s nachts voor het slapen gaan een amethistkristal met honing at, droomde je over je toekomstige echtgenoot – een traditie die vandaag de dag nog steeds wordt beoefend door pasgetrouwde stellen over de hele wereld!

Amethist is een variëteit van kwarts en dankt zijn violette kleur aan bestraling, ijzeronzuiverheden en de aanwezigheid van sporenelementen, die resulteren in complexe kristalroostervervangingen.

Amethist is een paarse variëteit van kwarts die zijn violette kleur dankt aan bestraling, ijzeronzuiverheden en de aanwezigheid van sporenelementen. Deze resulteren in complexe kristalroostervervangingen. Amethist komt wereldwijd voor, maar meestal in vulkanisch gesteente dat felsische mineralen bevat, zoals orthoklaas veldspaat of mica.

Amethist is een edelsteen die al duizenden jaren bestaat – hij werd in de oudheid zelfs gebruikt om sieraden en andere siervoorwerpen van te maken omdat hij als gelukssteen werd beschouwd.

De hardheid van het mineraal is gelijk aan die van kwarts, waardoor het geschikt is voor gebruik in sieraden.

Amethist is een hard mineraal. De hardheid van het mineraal is vergelijkbaar met die van kwarts, waardoor het geschikt is voor gebruik in sieraden. Het is bestand tegen krassen en schuren, waardoor het een uitstekende keuze is voor sieraden.

Amethist komt voor in primaire tinten van een licht lichtroze violet tot een diep druifpaars.

  • Primaire tinten zijn rood, blauw, paars, groen en geel.
  • Secundaire tinten zijn oranje, groen, paars en blauw.
  • Primaire tinten zijn meer verzadigd dan secundaire tinten. Zo is de kleur van amethist donkerder en intenser dan die van citrien of rozenkwarts.
  • Een secundaire tint zoals perzik is minder verzadigd dan een primaire tint zoals rood, dus het heeft minder effect op de totale kleur van uw steen als u op zoek bent naar iets met een zachtere toon die gemakkelijker is om elke dag te dragen; maar een oranje amethist zal nog steeds helderder zijn dan de meeste andere stenen in uw stash!

Amethist kan een of beide secundaire tinten vertonen, rood en blauw.

amethist steenDe amethist van deze plaatsen is over het algemeen lichter van kleur en van mindere kwaliteit dan die uit Brazilië, waar de meest gewaardeerde amethisten worden gevonden.

Amethist komt voor in twee verwante vormen: macrokristallijn en cryptokristallijn. De eerste bestaat uit afzonderlijke kristallen en is zeer doorzichtig; de tweede is samengesteld uit kleinere kristallen die enigszins doorschijnend zijn. Beide soorten kunnen zeer groot worden (enkele meters in doorsnee). Naast het gebruik als siersteen is amethist ook verwerkt tot kralen, snuifdozen en kommen.

De beste soorten amethist zijn te vinden in Siberië, Sri Lanka, Brazilië en het verre Oosten.

De ideale kwaliteit wordt Deep Siberian genoemd en heeft een primair paarse tint van ongeveer 75-80%, met 15-20% blauwe en (als dat al het geval is) 5% rode secundaire tinten.

De amethist edelsteen is een variëteit van kwarts, en staat bekend als de “steen der soberheid”. Amethist is de geboortesteen van februari, wat betekent dat wie in die maand geboren is, geacht wordt een amethist edelsteen te dragen.

Amethist is ook een steen die beschermt tegen gif, en kan worden gebruikt in sieraden.

De prijs is meestal afhankelijk van kleur, zuiverheid, slijpsel en karaatgewicht.

De prijs van amethist edelstenen is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Kleur. Hoe intenser en zuiverder, hoe beter.
  • Slijpsel. Een goed geslepen amethist met minder foutjes zal meer waard zijn dan een steen van mindere kwaliteit met een betere slijpvorm.
  • Karaatgewicht (gewicht). De prijs is meestal hoger voor grotere stenen, hoewel dit niet altijd het geval is.

Amethist edelsteen heeft vele interessante eigenschappen die u wellicht wilt weten over deze edelsteen.

Amethist is de geboortesteen voor februari, en het is een van de meest populaire edelstenen. Het woord amethist komt uit het Grieks en betekent “zonder bedwelming”. Men gelooft dat deze steen een persoon beschermt tegen gif en andere giftige stoffen. De oude Grieken gebruikten amethist en maakten er drinkvaten van in de overtuiging dat het dronkenschap zou voorkomen.

Conclusie

Wij hopen dat u iets nieuws heeft geleerd over de amethist edelsteen. De hier gegeven informatie is slechts een klein deel van wat er te weten valt over deze prachtige paarse steen. Als u vragen of opmerkingen heeft, kunt u die hieronder achterlaten.