DumortierietAls mensen aan edelstenen denken, is de kans groot dat deze steen niet in hen opkomt. Hij heeft geen plaats als geboortesteen, waardoor hij minder algemeen bekend is dan edelstenen zoals saffier, topaas en robijn. Dat is jammer, want het is een prachtige steen.

Dumortieriet is de Steen van Geduld, die de deuren van inzicht opent en het derde oogchakra activeert. Het is ook de steen die je nodig hebt als je je paranormale vermogens wilt verbeteren en ze wilt gebruiken op manieren die het meest nuttig voor je zijn. Het is een krachtig genezend kristal voor het manifesteren van innerlijke begeleiding, waardoor het nuttig is voor het vergroten van mentale retentie en wilskracht. Het helpt je de nodige stappen te nemen om ontberingen te overwinnen en oplossingen te vinden voor eventuele problemen waarmee je te maken kunt krijgen. Bovendien is er nog veel meer dat je over deze edelsteen moet weten.

Oorsprong van dumortieriet

De steen is genoemd naar de Franse paleontoloog Eugene Dumortier (1801-1876) toen het voor het eerst werd beschreven in 1881 op basis van een steen die werd gevonden in Chaponost, Frankrijk. De meeste bevatten boor, dat vaak wordt gebruikt als reinigingsproduct. Om die reden komt het kristal meestal voor in boorrijke pegmatieten en hoge temperatuur aluminiumrijke regionale metamorfe gesteenten. Vandaag is de steen relatief moeilijk verkrijgbaar – maar winkels als Nasma hebben hem soms wel in voorraad.

Dumortieriet: Uiterlijk en samenstelling

dumortieriet edelsteenDit aluminium borosilicaatmineraal vormt typisch vezelachtige aggregaten van dunne prismatische kristallen. De kristallen variëren in kleur van groen, bruin en blauw tot het minder voorkomende violet en roze. De kleurvariaties ontstaan ​​door de vervanging van ijzer en andere elementen door aluminium.

De kristallen vertonen pleochroïsme van rood naar blauw tot violet. Het kan ook voorkomen in een kwartsverbinding. Het kwarts is blauw gekleurd dat insluitsels van de steen bevat. Deze worden ook wel ‘starbursts’ genoemd. Ze zijn een stuk zeldzamer en duurder en hebben als bijkomend voordeel dat het kwarts de eigenschappen van de steen versterkt. Hoewel kwarts in een breed scala aan kleuren kan voorkomen, is blauwgekleurd kwarts verrassend vrij zeldzaam. De sporen van dumortieriet zijn verantwoordelijk voor de aparte kleur, die kan variëren van licht- tot donkerblauw en in sommige gevallen zelfs tot roodbruin.

Het gesteente heeft ook een paar andere industriële doeleinden dan sieraden. Omdat bekend is dat het bij het bakken opmerkelijk zuiver wit van kleur wordt, wordt het vaak gebruikt voor de productie van hoogwaardig porselein en keramiek. Het wordt soms verward met sodaliet en als imitatie wordt soms lapis lazuli gebruikt.

Bekende plaatsen waar het gesteente gevonden kan worden zijn onder meer Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Brazilië, Canada, Madagaskar, Namibië, Nevada, Noorwegen, Polen, Rusland en Sri Lanka.

Eigenschappen van dumortieriet

Dumortieriet is de steen voor wie vastbesloten is om voor zichzelf op te komen. Het kan ook helpen bij het aanpassen aan de realiteit, waardoor je beter functioneert. Het stimuleert geduld en moed. Daarnaast activeert dumortieriet het instinct voor zelfbehoud door een onwankelbaar zelfvertrouwen te wekken. En er is meer!

Geestelijke helende eigenschappen van dumortieriet

Dumortieriet is een verbazingwekkend kalmerende steen die helpt om zorgen en stress los te laten. Het stelt je in staat om dingen te vereenvoudigen door ze terug te brengen tot het meest basale niveau. Verder helpt het je om het gevoel los te laten dat de dingen die je doet ‘lasten’ zijn. Het laat je zien dat alle dingen een plaats en een doel hebben. Tegelijkertijd werkt het aan je zelfvertrouwen, waardoor je meer voor jezelf kunt opkomen als de situatie niet goed voor je is.

Dumortieriet is een prachtige steen die door het keelchakra heen werkt. Dit door alle blokkades die je vasthoudt op te heffen en je vermogen te stimuleren om gedachten en ideeën met vertrouwen en focus te verwoorden.

Dumortieriet is een geweldige steen voor alle leeftijden omdat het zowel kinderen als volwassenen ondersteunt. Het helpt kinderen om rustiger te zijn en de opwinding en koppigheid die ze kunnen vasthouden los te laten. Voor volwassenen brengt het rust, geduld en begrip om met alle problemen van het ouder-zijn om te gaan.

Fysieke helende eigenschappen van dumortieriet

Vanwege het boor in dumortieriet is het een geweldige steen om alle delen van het lichaam te reinigen en te ontgiften. Het ondersteunt het immuunsysteem en helpt bij het in evenwicht brengen en herstellen van de gezondheid van elk probleem met de schildklier. Daarnaast helpt het bij hoofdpijn en verlichting van migraine, evenals bij kolieken, krampen, diarree, misselijkheid en braken.

dumortieriet kristalFysieke toepassingen van dumortieriet

Het is een prachtige steen om overal mee te nemen, omdat hij je helpt onthouden dat alle dingen in balans zijn. Hij helpt je terug te brengen naar de kern. Hierdoor kan hij bij alle meditaties worden gebruikt en is de steen vooral goed bij het werken aan de keel- of derde oogchakra’s.

De steen wordt ook rond het huis geplaatst bij moeilijke gezinssituaties of wanneer er moeilijkheden zijn op het gebied van gezinsgesprekken. Daarnaast kun je hem ook in een tas bij je houden wanneer er spanningen zijn in huis, wat vooral goed is voor kinderen.

Tenslotte werkt het ook goed met sodaliet (rust en communicatie), rozenkwarts (liefde en genezing) en zwarte toermalijn (bescherming en aarding).