De werking van tijgeroog

Een beetje geschiedenis

tijgeroog kristal puurDe steen is een terugkerende steen in de legenden en verhalen van verschillende volkeren. Voor de Egyptenaren gaf het bescherming tegen de zon en de aarde. Volgens de oosterse mythologie was het verbonden met de tijger, een dier dat als de koning werd beschouwd. Ze gebruikten het met als doel zichzelf te beschermen en de energieën van yin en yang in evenwicht te brengen.

De Romeinen droegen het in plaats daarvan om zich te beschermen tegen wonden van wapens in de strijd en om moed te verzamelen. Volgens sommigen was het ook een steen die heilig was voor Belus, een god van het oude Mesopotamië. Het werd beschouwd als geluk.

Het is een variëteit aan kwarts met insluitsels van crocidoliet en ook ijzeroxiden. De kleur ervan kan variëren afhankelijk van de hoeveelheid aanwezig ijzer. Hoe meer het aanwezig is, hoe groter de oxidatie en dus de rode kleur kan overheersen.

De verschillende soorten tijgeroog

Varianten van de steen zijn het oog van een kat, havik en de  rode variant.

  • Kattenoog: het kattenoog verschilt doordat de  lijnen recht zijn en in dezelfde richting gaan, gegroepeerd in het midden. In de praktijk is het uiteindelijke effect dat van een lichtbundel in een steen, die doet denken aan de smalle iris van een kat. Het kan van vele kleuren zijn, wit, groen, bruin, grijs en geel. In het verleden werd het beschouwd als de krachtigste talisman tegen het boze oog.
  • Haviksoog: het lijkt erg op het oog van een roofvogel. Het is als het oog van een tijger alleen gaat het van blauw naar grijs naar groen. Het zou geschikt zijn tegen nachtmerries, beschermt tegen jaloezie en maakt je meer bewust van voor de hand liggende zaken.
  • De rode variant van “het oog van de tijger”: het is het oog van de tijger dat de neiging heeft om roodachtig of mahonie te worden. Nuttig tegen stress, versterkt het innerlijk, geeft vertrouwen en stimuleert om uit de lethargie te komen.

tijgeroog edelsteen

De werking van tijgeroog

Voordelen voor het lichaam

Het heeft verschillende gunstige effecten op het lichaam. De eerste om te benadrukken is dat het evenwicht geeft. Het lijkt erop dat het kan helpen om de hormonen op een normaal niveau te brengen, de vruchtbaarheid te stimuleren en de bloedcirculatie te verbeteren. Door het op het hoofd te plaatsen worden de hersenhelften in balans gebracht. Het kan ook een goed hulpmiddel zijn tegen depressies en nachtmerries.

Andere positieve effecten zijn het vermogen om in te grijpen bij maag- en rugproblemen.

tijgeroogsteenVoordelen voor de geest

Gebruik het als je je talenten wilt ontwikkelen en op zoek bent naar creativiteit. Het moedigt je aan om op te staan en niet bang te zijn om te verbeteren om te groeien. Het is onder andere uitstekend geschikt om je moed te geven tijdens examens, optredens en wedstrijden.

Het zet aan tot nadenken over kritieke situaties, maar vooral over wat er snel is gebeurd en heeft je op dat moment niet de mogelijkheid gegeven om het te realiseren.

Gedachten worden ordelijk en hebben ineens zin. In feite is het een steun in de rug als je bang bent om op een kruispunt een verkeerde beslissing te nemen en je tijdens een crisis steunt.

Het helpt je om verder te gaan dan jaloezie en trots en al die gevechten die in naam van deze twee gevoelens worden gevoerd. Open je ogen voor wat anderen nodig hebben en leer wat zelfkritiek te tonen.

Tijgeroog: nog voordelen voor de geest

Het is een perfecte steen voor het verkrijgen van spiritueel bewustzijn. Het helpt om verder te gaan dan de schijn van dualiteiten. Het moedigt het gebruik van de natuurlijke gaven aan, maar dan wel op een verstandige manier, zonder gebruik te maken van anderen.

Voordelen op het eerste chakra

Werkt goed op het eerste, tweede en derde chakra. Wanneer je je realiseert dat je deze energiecentra in balans moet brengen. In het geval van het wortelchakra wanneer je weinig energie voelt, heb je geen verlangen of enthousiasme en voor elke kleine actie verwacht je dat iemand je stimuleert. Het in balans brengen helpt je om je lichaam weer onder controle te krijgen, in balans te houden en onafhankelijk te zijn.

Voordelen van het tweede chakra

Als het tweede chakra niet in balans is, kun je niet duidelijk over je gevoelens communiceren, ben je gebonden aan anderen voor een behoefte aan afhankelijkheid en kun je niet helemaal open zijn op seksueel gebied.

Hoe het tijgeroog opladen, te zuiveren en te reinigen

Je kunt de tijgeroogsteen zuiveren door hem een uur lang in water te laten liggen en hem vervolgens de hele nacht aan het licht van de volle maan bloot te stellen om hem op te laden. Anders is het ook prima om het op een amethistdrusa te plaatsen of te behandelen met Reiki. Ook populair is gebruikmaken van een Meru Piramide om de stenen op te laden. Deze piramide versterkt het effect van de maanenergie. Je kunt de steen ook met gewoon water schoonmaken. Je kunt eventueel een beetje alcohol gebruiken, maar wees voorzichtig met wasmiddelen.