Wat is apatiet en waar komt het vandaan?

Apatiet is een doorzichtige steen met een glasachtige tot half harsachtige glans. De steen is soms fluorescerend en kan voorkomen in wit, geel, groen, violet, roze, blauw of grijs. De steen heeft van nature, ook na trommelen of polijsten, wat oneffenheden en/of putjes. De steen wordt gevonden in Portugal, Brazilië, Duitsland, Mexico en in de Verenigde Staten. Het kristal wordt veel gebruikt in edelsteentherapieën omdat het mineraal een zeer belangrijk onderdeel is van de botten en tanden van de mens. Ook is het mineraal van groot belang voor onze stofwisseling. De steen heeft zijn naam te danken aan zijn vele kleurvariaties; de naam komt van het Griekse woord ‘apatan’, wat als betekenis heeft ‘bedriegen’. Dit omdat de steen vanwege de vele kleurvarianten waarin hij voorkomt, vaak verward wordt met andere stenen zoals toermalijn, topaas of beryl. Bij Nasma kan je apatiet in heel wat kleuren terugvinden!

Welke werking heeft apatiet?

Apatiet is over het algemeen een vrolijke en stimulerende steen. Hieronder gaan we verder in over de precieze werkingen van de edelsteen.

blauwe apatiet steenDe mentale en spirituele werking van apatiet

De steen helpt de drager/gebruiker extraverter te worden. De communicatie en zelfexpressie krijgen een enorme boost van deze steen. Ook ondersteunt de steen creativiteit en activiteit. Daarnaast heeft deze steen een motiverend effect. Verder maakt de steen avontuurlijk en levendig, je krijgt er meer behoefte aan afwisseling van. Ook versterkt de steen het organisatorisch talent en ondersteunt het bij het aanbrengen van structuur. Daarom kunnen hyperactieve kinderen en kinderen met autisme baat hebben bij het dragen van deze staan. Het is een goede remedie tegen apathie, lusteloosheid, prikkelbaarheid of een slecht humeur.

Ook bij uitputting kan de steen goed helpen. De steen geeft een heldere geest en voedt de drager met de energie om zijn of haar dromen achterna te gaan en een eigen, uniek pad te gaan bewandelen. Het is een steen met vele voordelen en kan daarom gezien worden als de steen van succes! De steen maakt open, extravert en sociaal. Het voedt de levensvreugde en het zelfvertrouwen. Ook maakt de steen rechtvaardig en evenwichtig. De steen is goed inzetbaar om kinderen te helpen met hun ontwikkeling.

De fysieke werking van apatiet

Op fysiek vlak ondersteunt deze steun het vormen van nieuwe cellen. Ook steunt de steen het groeien van botten, tanden en kraakbeen. De steen heeft een positief effect op klachten zoals fibromyalgie, gewrichtsklachten, artrose, artritis, slijmbeursontstekingen en RSI. Ook is het een goede steen om te gebruiken als ondersteuning in gevallen van osteoporose. Het kan een helend effect hebben op botbreuken. De steen ondersteunt verder de bloeddoorstroming en de doorbloeding van de weefsels. Ook wordt de pompwerking van het menselijke hart door deze steen ondersteunt en vermindert de steen de vorming van littekens. De steen helpt eetlust op te wekken en energiereserves te mobiliseren. Zo bevordert de steen het herstel van uitputting of zelfs van een burn-out. Ook geeft de steen verlichting aan mensen met de ziekte van Crohn, autisme en hyperactiviteit.

De werking van apatiet op de chakra’s

Deze steen werkt met name op het hartchakra en de keelchakra. Het stimuleert communicatie en zelfexpressie. De steen kan ook, afhankelijk van de kleur van de steen, werken op het derde oog. Dit is met name het geval bij de blauwgekleurde versies van de steen.

apatiet kristallen

De werking van apatiet per kleur

Blauw

De blauwe versie van de steen helpt meditatie te verdiepen en kundalini energie op te wekken. Ook draagt de steen bij aan zelfexpressie en communicatie. Wanneer je het onder je kussen legt bij het slapen gaan, kan de steen je ondersteunen bij het maken van astrale reizen of bij het lucide dromen. De steen leidt tot sociale kracht en openheid en verwacht verdriet en woede. Het kristal verlaagt de bloeddruk en is goed voor de klieren van de mens. De blauwe versie van de steen werkt dus met name op het keelchakra en het derde oog.

Groen

De groene versie van de steen werkt me name krachtig op het hartchakra. Het helpt een emotioneel gevoel van heling in je aura naar voren te brengen. Ook biedt de steen inzicht in de emotionele basis die problemen met geld of overvloed naar voren kunnen brengen. Het helpt innerlijke beelden daadwerkelijk te manifesteren en het gevoel van overvloed te versterken. De steen helpt een gevoel van nieuwe hoop te ervaren op het gebied van gezondheid en vitaliteit.

Het reinigen en opladen van de edelsteen

Deze steen kun je beter niet met water of met zout reinigen. De steen hoeft ook niet vaak ontladen en weer opgeladen te worden. Ga je de steen ontladen en opladen, maak dan gebruik van bergkristal en het opladen in het licht van de volle maan. Ook met de reinigende rook van salie of Paolo Santo kun je de steen reinigen. Een laatste optie is natuurlijk de bekende meru piramide, waarover we het al hadden op deze website.